öretaget Quintessentially ligger på Grev Turegatan i Stockholm, mitt emot Autoropa som säljer Ferrari och Bentley. När jag står i duggregnet utanför porten kommer en man i Bentleys nya SUV, Bentayga, han kanske bara har varit ute på en provtur innan han köper bilen för ett par miljoner, vad vet jag, det enda jag vet att jag inte kommer in genom porten.
Jag kan heller inte förstå att ett företag har lokaler i trappuppgången där Markus Persson, kallad Notch, bor. 37-åringen som sålde spelsuccén Minecraft och blev god för 17 miljarder kronor köpte för tre år sedan en lägenhet på 126 kvadratmeter för 28 miljoner. Den var rekorddyr om man såg till priset per kvadratmeter, 222 000 kronor, men själva köpesumman var i sammanhanget inte så märkvärdig. Förre Ericssonchefen Carl–Henrik Svanberg har köpt ett privathus för 120 miljoner kronor på Tysta gatan en och en halv kilometer bort. Kvadratmeterpriset hamnade på 200 000 kronor men blir betydligt högre när Svanberg är klar med de omfattande renoveringarna.
Det visar sig att jag ska gå in i porten bredvid. Där finns resebyrån Select Collection som skräddarsyr resor för den kräsne kunden, de är experter på vad just j a g behöver – jag! jag! jag! – och innanför butiken som påminner om en engelsk klubb finns Quintessentially.
Företagets anställda bär titeln Lifestyle Managers. Hit kan deras kunder ringa när de behöver hjälp, till exempel om man vill boka bord på Operakällaren. Då kan man ringa sin Lifestyle Manager så bokar han eller hon bordet.
Om det är fullt på Operakällaren kan min Lifestyle Manager ta fram alternativ åt mig. Vi har då en dialog för att ringa in exakt vilken upplevelse jag vill ha. Varför ville jag gå just till Operakällaren? Var det deras typ av mat som lockade? Eller deras kock? Läget?
Quintessentially är ett internationellt serviceföretag för människor med gott om pengar men ont om tid. Företaget har cirka 500 betalande kunder i Sverige, de nedre 90 procenten tjänar fem till sju miljoner om året, de övre tio procenten tjänar flera hundra miljoner.
Platschefen på Grev Turegatan heter Adrienne Wester.
– Jag var på en restaurang i London, säger hon. Det kom in en herre i 85-årsåldern. Han var uppenbarligen där varje dag. Han fick det bord han alltid skulle ha och innan han behövde säga något stod ett glas bubbel och ostron på bordet. Sådan service vill vi ge våra kunder. Service är på frammarsch i Sverige. Vi ser en utveckling att vi blir mer som resten av Europa även om vi ligger långt efter England fortfarande.
Kunderna har de mest skilda önskemål. En behövde snabbt anlägga gräsmatta. Quintessentially ordnade det på 24 timmar. En desperat pappa behövde ett gosedjur i form av Pokémonfiguren Bulbasaur till sin son.
– Inom en timme kunde vi berätta var djuret fanns och frågade om kunden ville hämta det eller ha det skickat.
Det enklaste medlemskapet kostar 15 000 kronor per år. Nästa steg är 36 000 och så finns det ett för 100 000. Då får man personlig service jorden över.
En kund var på affärsresa i Östeuropa. Flyget blev inställt. Hans Lifestyle Manager ordnade hotellrum och förslag vad han skulle ta sig till ensam i 24 timmar. En annan befann sig på flygplatsen i Bryssel under terrordådet i mars förra året. Han ringde till Quintessentially och sa: ta mig härifrån.
– Vi ordnade en taxi som hämtade honom och körde honom till Amsterdam.
Quintessentiallys svenska kunder lägger en miljon kronor per år på restaurangbesök, semester, konserter och upplevelser av olika slag. Genomsnittsåldern är drygt 40. En av de typiska frågorna är: vad ska jag göra med familjen på semestern/långhelgen?
or man i Stockholms innerstad får man andra referensramar än övriga i Sverige. Det handlar inte om individens rikedom eller fattigdom. Det handlar om livsmiljön, om det som blivit vardag och normalt eller som vi i alla fall uppfattar som alldagligt.
Visning av en lägenhet på 166 kvadratmeter på Floragatan på Östermalm, en av stadens finare adresser, ett stenkast ner ligger Humlegården och bortom den Stureplan.
Huset är byggt 1962. För inte länge sedan kunde det ha varit en nackdel. Då ville köparna ha äldre lägenheter med högt i tak. Nu är det moderna hem som gäller.
Lägenheten ligger på tredje våningen och är ljus med stora fönster mot gården och gatan. Jag ställer mig vid fönstret och tittar ut. Ett stilla regn faller, ett paraply rör sig nere på trottoaren. På andra sidan gatan sålde mäklaren Jan Lagerling förra året plats i ett garage för 1,2 miljoner kronor.
Lägenheten jag står i har ett utgångspris på 19,5 miljoner kronor.
Det märkvärdiga med priset är att det inte är märkvärdigt. Ingen höjer på
ögonbrynen för en lägenhet för 20 miljoner kronor i Stockholm. Möjligen höjer man på ögonbrynen för en garageplats för en eller två miljoner kronor, fast Jan Lagerling argumenterar för att garageplatsen kan vara en bra affär om man räknar på den låga räntan och de förfärliga parkeringskostnaderna i stan.
Han har varit mäklare i 45 år, en blygsam och trevlig karl, och diskret, han vill inte att hans Rolex armbandsur ska vara med på bild.
Sonen Richard är numera chef för firman. Kontoret ligger nere på Strandvägen i ett gammalt bankkontor, i sammanträdesrummet finns kassaskåp och bankfack.
Man ska vara försiktig med att döma någon efter kläderna.” Richard Lagerlind
ichard Lagerling började i familjeföretaget som 18-åring 1992, mitt under finanskrisen. Det året sålde Lagerlings en – en – lägenhet mot normalt 100.
Lagerling minns en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Karlavägen, en av stadens åtråvärdaste adresser. Utgångspriset var en miljon kronor. Den var omöjlig att sälja.
– Jag lyckades hyra ut den till en amerikan som skulle hjälpa till att sanera det svenska banksystemet.
Samma lägenhet är värd 14 miljoner i dag.
Inget att höja på ögonbrynen för som sagt. De dyraste objekten, lägenheter för 50–100 miljoner, kommer aldrig ut på marknaden. Säljare och köpare håller låg profil.
– Jag träffar så oerhört många jag aldrig hört talas om och som har råd att köpa väldigt dyra bostäder. Man ska vara försiktig med att döma någon efter kläderna.
Efterfrågan på takvåningar på 300 kvadratmeter och mer har ökat. Förr efterfrågades rätt adress, nu efterfrågas rätt läge. Östermalm har blivit yngre och prestigelösare. Stadsdelen har blivit mer kontinental. Man äter frukost på restaurang, träffar sina kompisar på restaurang. Det är viktigt att det finns bra krogar inom promenadavstånd. Som gamla posthuset på Nybrogatan vilket Oscar Properties framgångsrikt omvandlat till bostadrätter. De som bor där har nära till tio bra restauranger.
Finanskrisen 2008?
Bara ett hack i kurvan säger Lagerling.
Skicket på lägenheterna spelar inte så stor roll. Köparna bygger om i alla fall. Det är nog den största skillnaden mot för tio femton år sedan. Många kunder har bott utomlands och vant sig vid bekvämligheter. De vill ha minst ett badrum per sovrum. Badrummen inreds med marmor och exklusivt porslin. (Våtrumstapeter? Skojar du?)
Varannan köpare flyttar köket. Det hörde man aldrig talas om förr. De flyttar köken till de gamla matsalarna i Östermamshusen.
Lyx har blivit standard säger Richard Lagerling.
Så många årslöner kostar ett hus i DIN kommun
Klicka på en kommun och se hur många medelårslöner, i just den kommunen, ett hus av medelvärde, i just den kommunen, kostar.
Källa: SCB